Harmonelo FLEXI - pro zdravé kosti a klouby 

▪️Kolagen

je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina, tvořící základ naší vazivové tkáně, chrupavek a kostí🦴🦴🦴, ale například i cév, rohovky oka a zubů. Vyskytuje se pouze u člověka a v živočišné říši.

Máte klouby zdravé, tak vás kolagen nezajímá? To může být chyba! 

Správně tušíte, že kolagen podporuje správnou funkci kloubů, zvyšuje hustotu kostí a udržuje je pevné. Asi také víte, že zvyšuje elasticitu pokožky.

Víte však také, že kolagen navíc zlepšuje kondici střev, snižuje hladinu cholesterolu, udržuje zdraví srdce, detoxikuje naše tělo a podporuje játra, zlepšuje fungování paměti a pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě?

Jak vidíte, kolagen plní v našem organismu zásadní funkce. Tomu se nemůžeme divit, neboť se jedná o nejhojnější a nejdůležitější bílkovinu našeho těla - tvoří 90% očního bělma, 80% šlach, 75% pokožky, 60% chrupavek, 30% kostí a až 10% svalové hmoty.

✅Molekula kolagenu je tvořena 19 různými aminokyselinami. Až 1/3 kolagenu tvoří aminokyselina glycin, která je pro tvorbu kolagenu zásadní, neboť je nejjednodušší a zároveň nejstabilnější aminokyselinou. Zároveň není esenciální aminokyselinou, tzn. že naše tělo si jej umí vyrobit samo, ale potřebuje k tomu vitamín B6. 

Dále kolagen obsahuje aminokyselinu prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Poslední dvě vznikají modifikací prolinu a lysinu za účasti vitamínu C. Lysin je naopak aminokyselinou esenciální, kterou si naše tělo neumí vyrobit a musíme jej přijímat potravou, stejně jako vitamín C. Zvláště velké množství lysinu obsahují parmezán, ryby, vepřové a hovězí maso, sójové boby, pšeničné otruby, čočka, fazole a arašídy.

✅Jednotlivé aminokyseliny se spojují do řetězců, které následně vytváření trojitou spirálu molekuly kolagenu🌀🌀🌀tzv. tropokolagen. Řetězce vytvářejí vlákna, která jsou k sobě pevně vázána, čímž je dána základní funkce kolagenu v tkáních, a tou je zajišťování jejich pevnosti. 

✅V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů. Proč je důležité tohle vědět, vyplyne dále v textu…🧐

Až z 90% se vyskytuje typ I, který je přítomný ve šlachách, kostech, zubech a v pokožce. Dalším je například typ II, tvořící chrupavky kloubů nebo typ III, který tvoří stěny krevních cév. ➡️➡️➡️Díky tomu kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a jemu vděčíme i za zdravé klouby, vazy a cévy. 

Naše tělo si umí kolagen vyrábět samo, ale s postupem věku tuto schopnost ztrácí - až o 1,5% ročně!

V 60 letech bude již více než polovina kolagenu z těla zcela pryč.

‼️Proces tvorby kolagenu kromě věku brzdí negativní vlivy jako je nezdravá životospráva, nadměrné slunění, stres nebo nadměrná konzumace alkoholu, kouření, hormonální změny v menopauze nebo dehydratace.

‼️Jeho nedostatek se projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů. Vazivo přichází postupně o svou elasticitu, objevují se bolestivé klouby, zhoršuje se pohyblivost končetin a zhoršují se potíže se zády. To vše zvyšuje pravděpodobnost zranění, artrózy nebo artritidy. Ženy může trápit pokles pánevního dna a močová inkontinence. 

‼️S věkem rovněž klesá množství kolagenu ve stěnách našich cév a urychluje se tím proces poškozování cévních buněk a jejich stárnutí, což může způsobit zhoršení křečových žil a vznik bércových vředů.

‼️Kolagen je součástí oční rohovky a jeho nedostatek tedy ovlivňuje i náš zrak.

Zmíněné obtíže se pochopitelně dají oddálit doplňováním kolagenu, ale dodávat tělu kolagen až ve chvíli, kdy se jeho nedostatek projeví nemocí, nestačí. 

Naopak bychom se měli snažit zajistit svému organismu dostatek kolagenu už od chvíle, kdy začíná výrazněji klesat jeho tvorba, tedy ideálně už od 40.let. 

Nelze opominout vrozenou genetickou strukturu našeho tělesného kolagenu, kterou jsme zdědili po svých předcích. Pokud vaši rodiče trpí některými výše zmíněnými obtížemi, je odolnost vašeho těla výrazně snížená. Kolagen má zkrátka vliv na délku i kvalitu našeho života.

Lze říci, že kolagen je bílkovinou mládí!

Co můžete čekat, když začnete doplňovat kolagen?

  1. Zlepší se pružnost a hydratace vaší pokožky.
  2. Zlepší se kvalita vašich vlasů a nehtů.
  3. Zmírní se bolest a tuhost kloubů - aminokyseliny glycin a prolin mají protizánětlivé účinky - studie. U revmatoidní artritidy vstupuje do hry imunitní systém, kdy se vytváří protilátky proti tělu vlastnímu kolagenu. Dodáváním kolagenu vnitřně dochází k vyvolání tolerance podobně jako u alergiků, kdy po opakovaném podání alergenu začne tělo alergen tolerovat.
  4. Podporuje vytváření svalové hmoty, čímž může sekundárně urychlit váš metabolismus - studie.
  5. Zlepší se vaše trávení - kolagen dokáže zmírňovat příznaky syndromu propustného střeva tzv. Leaky Gut Syndrome nebo m.Crohn, neboť je přirozenou součástí klků střevní stěny.
  6. Sníží se riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou - kolagen typu VI. chrání mozkovou kůru před nadměrným ukládáním beta-amyloidu - studie nebo studie - což vede k odumírání buněk, zesílení oxidačního stresu, snížení pohyblivosti a zhoršení paměti.
  7. Sníží se hladina cholesterolu a zlepší se stav vašeho srdce a cév - díky působení volných radikálů dochází k poškození stěny cév, pro jejich obnovu je potřebný právě kolagen, pokud není kolagenu dostatek, využívá náš organismus jako náhradu cholesterol, který však napomáhá vzniku aterosklerózy a srdečních onemocnění - studie.
  8. Zlepší se hustota kostí - nejen z vápníku je tvořena kost, také kolagen tvoří až 1/3 její struktury a také podporuje tvorbu kostních buněk osteoblastů.
  9. Zlepší se funkce jater - aminokyselina glycin, jejíž zdrojem může být právě kolagen, dokáže snížit poškození jater způsobené konzumací průmyslově zpracovaných a smažených potravin nebo alkoholem - studie
  10. Zlepšuje se metabolismus glukózy a lipidů u diabetických pacientů - studie.
  11. Urychlují se hojivé procesy v celém těle. 

Kolagen tedy není jen ženskou záležitostí, jak by se mohlo zdát. Je vynikající prevencí i pro muže a dokonce funguje i u našich domácích mazlíčků.

Nejznámějším přírodním zdrojem kolagenu je želatina neboli rosol, který vyráběli již naši předci vyvářením šlach, kostí a kůží. 

👍Využívá se k výrobě slaných a sladkých potravin - aspiků, sulců, tlačenek, cukrovinek, ale také jako zahušťovadlo mléčných výrobků, krémů, dezertů atp.

👎Nevýhodou je nižší účinnost kolagenu, způsobená jednak předchozím tepelným zpracováním, které nezajišťuje dostatečně štěpení molekuly kolagenu a jednak škodlivou přítomností konzervantů, které mají prodloužit trvanlivost výrobků. Navíc z masa a jiných potravin dokáže člověk získat jen asi 1% aminokyselin na znovuvytvoření kolagenu.

👍V kosmetice je součástí krémů, mýdel a šamponů.

👎Ve skutečnosti však takto použitý kolagen nemůže proniknout do hlubších vrstev kůže, a tak navozuje jen pocit zvlhčení a zvláčnění povrchu pleti. Intenzivnějších účinků jako jsou zpevnění pleti a zpomalení stárnutí, není v této formě schopen. Kolagen resp. kolagenové peptidy se nejlépe vstřebávají přes tenké střevo do krevního oběhu a krví jsou transportovány do celého těla, tedy i kůže - jak dokládá tato klinická studie.

Krása vychází zevnitř!

Velkým hitem jsou výživové doplňky obsahující kolagen. Vybrat si mezi nimi není vůbec jednoduché. 

Všechny vznikají opět zpracováním vedlejších produktů jiného živočišného druhu jako jsou kosti, šlachy, kůže nebo ploutve, kdy nejčastěji je dostupný kolagen rybí, kuřecí, hovězí nebo vepřový.

Háček je však opět ve způsobu zpracování a formě výsledného produktu, tedy ve vlastní dostupnosti kolagenu pro organismus. Pro váš správný výběr doplňku zvažte tyto fakta:

➡️V současných potravinových doplňcích můžete nejčastěji najít kolagen typu I., II. a III.

➡️Hovězí a vepřový kolagen obsahuje nejvíce kolageny typu I. a III., čímž vhodně podporují správné funkce pokožky a pohybového aparátu. Kuřecí kolagen obsahuje kolagen typu II., který je vhodný pro stavbu chrupavky. Rybí kolagen je převážně zdrojem kolagenu typu I., který se nachází v kůži. 

➡️Nežádoucí účinky při užívání kolagenu jsou raritní, ale existuje možnost alergické reakce na rybí kolagen, především u lidí přecitlivělých na mořské plody.

➡️Kolagen je bílkovina, proto jeho nadměrný příjem může zatížit ledviny, je tedy nutná zvýšená opatrnost u lidí s onemocněním ledvin.

➡️Jako geneticky nejbližší kolagen člověku je považován kolagen vepřový. Kolageny vodních, mořských živočichů obsahují méně prolinu a hydroxyprolinu než kolageny savčí, proto jsou také kosti ryb měkčí a jemnější. Rybí kolagen se tedy pro výživu lidí hodí méně.

➡️Podle způsobu zpracování se rozlišuje kolagen nativní/neupravený a kolagen hydrolyzovaný.

Hydrolyzovaný kolagen je díky technologii hydrolýzy, která zajistí jeho štěpení na jednotlivé peptidy a aminokyseliny, vstřebatelnější a efektivnější.  Oproti tomu nativní kolagen má příliš velkou molekulu - 300 000 daltonů. Sice se vlivem kyselého pH žaludku rovněž štěpí, ale na poměrně velké a hůře vstřebatelné kusy.Nejpříznivější vliv na výživu a regeneraci kloubů tedy mají bioaktivních kolagenní peptidy s molekulovou hmotností 3000  daltonů, které obsahuje právě hydrolyzovaný kolagen.

➡️Pro vytvoření kompletní molekuly kolagenu je potřeba 19 aminokyselin, proto jsou kolagenové peptidy nejvíc účinné - máme k dispozici všechny potřebné aminokyseliny.

Hledejte tedy výrobky s označením „kolagenní peptidy“, „hydrolyzát kolagenu“ nebo „hydrolyzovaný kolagen“.

➡️POZOR !!! Součástí kolagenových doplňků mohou být cukr, různá plniva nebo umělé příchutě, které ovlivňují negativně střevní mikrobiom, který nám pomáhá bojovat proti infekci a produkovat důležité neurotransmitery např. serotonin - hormon štěstí. 

➡️Za minimální účinnou dávku kolagenu je považováno 2,5 g a maximální denní tolerance kolagenu se pohybuje kolem 50 g. Pro dosažení požadovaného efektu je doporučeno užívat kolagenové přípravky minimálně 2x ročně po dobu 2-3 měsíců, ideálně 2-3 hodiny před spaním.

➡️Stejně důležité jako samotné doplňování kolagenu, je také dostatečný příjem živin, které stimulují a usnadňují tvorbu kolagenu. Jedná se především o vitamín A, E, C, B6, zinek a síru.

Měli byste zkusit kolagen?

👎Pokud jste mladí, pravděpodobně je to zbytečné.

👍Pokud již máte po třicítce a máte zdravotní potíže nebo jste po zranění, stojí to za vyzkoušení, dostanete se rychleji do formy.

👍Pokud je vám více než 40 a chcete získat maximum, připravte se na pravidelné užívání alespoň 3-6 měsíců ročně.

Zajímavou možností jak doplnit kolagen je doplněk stravy 🧡Harmonelo Flexi🧡

Harmonelo Flexi je sirup s pomerančovou příchutí, který obsahuje jedinečnou směs hydrolyzovaného vepřového kolagenu 5000 mg, MSM 400 mg, chondroitin sulfátu 400 mg, glukosamin sulfátu 100 mg a boswelie. 

Základem sirupu je 85% rozpustná čekanková vláknina na bázi fruktooligosacharidů, která podporuje přátelské střevní bakterie.

O kolagenu již víte hodně, pojďme se podívat na další složky sirupu:

▪️MSM - methylsulfonylmethan

➡️jedná se o organickou sloučeninu síry, která tvoří vazbu mezi bílkovinami v kůži, kloubech, šlachách a chrupavkách,

➡️MSM umí využívat pouze některé půdní a střevní bakterie, díky jejich enzymům dochází ke vzniku sulfátu, z kterého vzniká aminokyselina methionin, která je pro lidský organismus esenciální, a glutathion, jeden z nejdůležitějších antioxidantů.

➡️přirozeným zdrojem MSM je ovoce - jablka, maliny, zelenina - především kapusta, brokolice, česnek nebo cibule, obiloviny, pivo, portské víno, káva, čaj a kravské mléko,

🧡MSM působí protizánětlivě, imunomodulačně a snižuje oxidační stres

✅v několika klinických studiích byl prokázán vliv MSM na snížení bolestivosti a otoků kloubů při arthróze, 

✅došlo i ke zlepšení sezónních alergií horních cest dýchacích,

✅podporuje hojení ran, tím že podporuje tvorbu kolagenu i keratinu, brání vzniku koloidních jizev a pigmentových skvrn, 

✅může pomáhat obnovit střevní výstelku a tlumit potravinové alergie, podporuje vstřebávání živin, výdaje na trávení jsou tímto sníženy a energie může být přesměrována jinam - na zvýšení výkonnosti a zlepšení kognitivních funkcí, 

✅pomáhá při obnově svalů po cvičení, úrazech a operacích,

✅pomáhá adaptaci na stres, z hlediska psychického stresu je síra považována za stabilizátor nálady, který uvolňuje nervový systém.

‼️MSM má detoxikační účinky - zvyšuje propustnost buněk a tím usnadňuje uvolňování určitých usazených minerálů, jako je vápník, těžké kovy a odpadní produkty - proto je nutné při užívání MSM přijímat dostatečné množství vody‼️

‼️při užívání MSM je nutná opatrnost při nadměrné konzumaci alkoholu - může dojít k podobným potížím jako při podání Antabusu - lék používaný při odvykání u alkoholiků‼️

 

▪️Glukosamin sulfát

➡️aminocukr, který je přirozenou součástí mezibuněčné hmoty chrupavek, v nichž pomáhá zadržovat vodu a díky tomu získávají chrupavky pružnost,

➡️přirozený zdroj glukosaminu prakticky neexistuje, nachází se výhradně je skořápkách měkkýšů, z nichž jsou vyráběny potravinové doplňky

➡️vstřebatelnost glukosaminu je až 98%, protože má velmi malé molekuly, které dokážou proniknout přímo do chrupavky,

✅má jedinečné protizánětlivé účinky, dle studií především v případě léčby osteoartrózy, kde se jeho účinky vyrovnají účinku Ibuprofenu, jen nastupují pomaleji - průměrně za 4-6 týdnů.

Glukosamin sulfát se užívá současně s chondroitin sulfátem, neboť je pozorován jejich synergický účinek.

▪️Chondroitin sulfát

➡️je polysacharid, rovněž obsažený v mezibuněčné hmotě chrupavky, je také důležitý pro tvorbu tkáně v jiných částech těla, včetně kůže, GI traktu a mozku, napomáhá stabilizovat normální mozkové synapse a chrání mozek před zraněním,

➡️Chondroitin se dále vyskytuje v kostech, rohovce, kůži a arteriální stěně.

➡️zdrojem bývají výlučně živočišné tkáně - např. Jako u Harmonelo extrakcí vepřové chrupavky za studena.

✅rovněž pomáhá při léčbě osteoarthózy,

✅zlepšuje hojení ran.

▪️Boswellia serrata

➡️Boswellia serrata bychom také mohli znát pod názvem kadidlovník pilovitý. Z botanického hlediska se jedná o středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho domovinou je Indie, Afrika a oblast Středního východu,

➡️pryskyřičná část Boswellie obsahuje řadu aktivních látek s prospěšnými zdravotními účinky - monoterpeny, diterpeny, triterpeny, tetracyklické triterpenové kyseliny a čtyři hlavní kyseliny, v čele s kyselinou β-boswellovou,

✅extrakt z pryskyřice BS se tradičně užívá po celá staletí ve východním lidovém lékařství k léčbě různých chronických zánětlivých onemocnění jako jsou záněty kloubů, revmatoidní artritida a zánětlivá onemocnění střev - studie, při léčbě astmatu - studie nebo i akné,

✅mechanismus působení BS je podobný jako u kyseliny acetylsalicylové - Aspirinu a jiných protizánětlivých léků, ale na rozdíl od těchto léků nemá jejich nežádoucí účinky,

✅pomáhá nastavovat hormonální rovnováhu a regenerovat stresové hormony v těle, má uklidňující a relaxační účinky, popisovány jsou i účinky antidepresivní,

✅zlepšuje mozkové funkce např. po mozkové mrtvici,

✅nově jsou studovány u BS protirakovinnové účinky - kyselina boswellová patří mezi látky, které jsou schopny modulovat metylaci genů, jež dokážou potlačit některé typy nádorového bujení, například u kolorektálního karcinomu (rakovinu střev a konečníku).

‼️Laboratorní studie naznačují, že boswellie může zvýšit jak účinky, tak i toxicitu některých léků, zejména těch určených k léčbě rakoviny, astmatu a zvýšeného cholesterolu (včetně přírodních, například česneku). Zlepšuje též účinnost přírodních antimykotik (například tea tree) a doplňků kloubní výživy (chondroitin a glukosamin). Naopak snižuje účinnost nesteroidních antirevmatik, jako je Aspirin či Ibuprofen, některých antibiotik a sedativ. Pokud tedy užíváte nějaké léky, poraďte se před zahájením užívání boswellie se svým lékařem.‼️

Toxikologická studie se zvířecími modely prokázala široké spektrum bezpečnosti extraktu BS, včetně dlouhodobého podávání dávky, která by odpovídala 200 mg/den u dospělého 70 kg člověka.

▪️Rozpustná vláknina 

Nová generace prebiotik, na bázi enzymaticky ztekucených čekankových fruktooligosacharidů přispívá k přirozené obnově střevní mikrobioty. Působí ve všech částech střeva, jak v tenkém, tak tlustém. Tuto vlákninu neumí naše tělo využít, strávit ani vstřebat. Není tedy pro nás zdroj energie. Je však důležitou živinou pro naše prospěšné střevní bakterie.

Mimoto podporuje množení bakterií bifidogenního typu ve střevech. V tlustém střevě navíc zvyšuje produkci butyrátu přátelskými střevními bakteriemi. Butyrát je pro naše tělo velmi prospěšná látka. Slouží také jako zdroj energie pro buňky střevní sliznice, a tím napomáhá k obnově její integrity (celistvosti).