Harmonelo CBD - nejen pro náš mozek

▪️KANABINOIDY

obsažené i v Harmonelo CBD, jsou látky, které se v přírodě vyskytují z rostlin jen v konopí, ale byly zjištěny i v mateřském mléce savců, včetně člověka. Tyto látky jsou využívány tzv. kanabinoidním systémem, který je tvořen receptory, které se nacházejí v nervové soustavě (tzv. prvního typu), imunitním, reprodukčním i zažívacím systému a pokožce (tzv. druhého typu).

Naše tělo si vyrábí vlastní tzv. endokanabinoidy, které však mají jiné chemické složení, než kanabinoidy obsažené v konopí. Jejich účinky jsou však velmi podobné, proto lze tuto rostlinu užívat pro ovlivnění fungování lidského organismu. V konopí se podařilo rozpoznat přes 100 kanabinoidů. Vznikají jako sekundární produkt a jsou považovány za ochranu proti škůdcům, nemocem a ultrafialovému záření.

U člověka dokážou kanabinoidy chránit 

  1. buňky lidského těla a celý nervový systém
  2. podporují imunitu
  3. ulevují od bolesti
  4. mají protizánětlivý a protialergický účinek
  5. uvolňují svaly a svalové křeče
  6. zlepšují náladu
  7. stimulují chuť k jídlu a tlumí pocity na zvracení
  8. snižují nitrooční tlak (léčba glaukomu)
  9. rozšiřují průdušky (léčba astmatu) a studie potvrzují i protinádorový účinek.

Hladiny kanabinoidů lze stimulovat zvýšeným příjmem esenciálních mastných kyselin (omega 3 a 6), jak je tomu synergicky přímo v konopném oleji.

Mezi hlavní kanabinoidy patří THC (tetrahydrokanabinol), CBD (kanabidiol), CBN (kanabinol) a CBC (kanabichromen).

THC je zodpovědné za známé psychoaktivní účinky, naopak CBD žádné psychotropní či intoxikační účinky nemá, proto vzniká mnoho selektivně vyšlechtěných odrůd konopí, které mají vyšší obsah tohoto kanabinoidu.

✅Jeden z nejúžasnějších objevů týkající se kanabinoidů a tedy i CBD je, že mají schopnost navodit apoptózu (smrt buňky) v rakovinových buňkách a ty zdravé dokáže před buněčnou smrtí ochránit. Podle studií z posledních několika let tlumí růst cévního zásobení nádoru, brání šíření a růstu metastáz a aktivuje imunitní odpověď proti rakovině.

Cannabinoids in cancer treatment: Therapeutic potential and legislation

✅CBD dokáže také nepřímo zvýšit hladinu našich vlastních kanabinoidů v těle, čímž vykazuje analgetické a antipsychotické účinky.

✅Má schopnost omezit záchvaty křečí - díky tomu tlumí žaludeční nevolnost a snižuje četnost epileptických záchvatů.

✅Prokázány jsou dále účinky chránící nervový systém (snížení amyloidu beta u Alzheimerovy choroby), podporuje imunitu a snižuje vliv oxidačního stresu.

✅Tlumí bolest, má antibakteriální účinky. Pomáhá při depresi a kožních onemocněních jako je např. lupénka. Zlepšuje spánek.

Léčebný potenciál má CBD u nemocí jako je epilepsie, střevní nemoci jako je Crohnova choroba, Roztroušená skleróza, chronická a neuropatická bolest, Parkinsonova a Alzheimerova choroba, infekce rezistentní vůči antibiotikům, diabetes mellitus (dokáže snížit rezistenci na inzulín), různá kožní onemocnění, artritidy, deprese a posttraumatické stresové poruchy, nádorová onemocnění (mírní bolest a nevolnost po chemoterapii) a závislost na drogách.

Harmonelo CBD obsahuje jako hlavní složku čistý konopný olej lisovaný zastudena ze semen s přírodním zakoncentrovaným obsahem CBD (2%). Účinnost je dána individuálně zdravotním stavem, genetickými předpoklady a užívanými léky, především se jedná o antidepresiva, stabilizátory nálady, antipsychotika, léky proti bolesti, antibiotika a antivirotika. 

Rozhodně předepsané léky nevysazujte ani nesnižujte jejich dávku a o užívání Harmonela se poraďte se svým lékařem!

‼️Konzumace kanabinoidů není doporučena v těhotenství ani při kojení. Experimenty na zvířecích modelech prokázaly, že CBD může mít negativní vliv na rozvoj nervové soustavy embrya, snižuje porodní hmotnost dítěte a zvyšuje se pravděpodobnost chudokrevnosti a poruch učení a koncentrace.

▪️Další složkou jsou OMEGA-3 ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY, které pochází z rybího tuku (EFA). 

Tuky neboli lipidy jsou základní živinou a významným zdrojem energie. Tuky jsou nezbytné pro tvorbu hormonů, buněčných membrán a jsou skladištěm, a tedy zdrojem řady prospěšných látek – vitamínů A, D, E a K a antioxidantů.  

Jejich hlavní složkou jsou tzv. mastné kyseliny. Ty se rozdělují se na esenciální, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a musí být pro udržení zdraví přijímány potravou, a na neesenciální, které si umíme vyrobit sami. 

Rozdělujeme je rovněž na nasycené a nenasycené.

Nasycené mastné kyseliny mají ve své molekule jednoduché vazby a jsou obsaženy v potravinách živočišného původu jako je maso, uzenina, mléčné výrobky, ale i cukrovinky a polotovary. Z rostlinných zdrojů nenasycené tuky obsahuje kokosový olej z 90 %, kakaové máslo 60 % a palmový olej 50 %. Laicky nasycený tuk poznáme tak, že v chladu tuhne. V organismu jsou nasycené MK využívány jako zdroj energie a k vytváření tukových zásob. Vysoký příjem nasycených tuků společně s přejídáním se jednoduchými sacharidy je významným rizikovým faktorem vzniku metabolického syndromu, obezity, cukrovky 2.typu a onemocnění srdce a cév.  

Nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy především v rostlinách a rybách a jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Uplatňují se při stavbě mozkové tkáně, mají vliv na tvorbu přenašečů např. serotoninu, který ovlivňuje náladu a tím nenasycené MK ovlivňují i duševní pochody v mozku. Setkat se můžeme s označením EPA (eikosapentaenová kyselina), DHA (dokosahexaenová kyselina), ALA (alfalinolenová kyselina), LA (linolová kyselina), GLA (gamalinolenová kyselina) a AA (arachidonová kyselina). 

Nenasycené mastné kyseliny se rozdělují podle struktury molekuly na omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Omega-9 jsou výjimkou, neboť lidský organismus si je dokáže i vytvořit sám. Omega-3 a omega-6 lze doplňovat pouze stravou.

Omega-6 mastné kyseliny, kam spadají AA, LA a GLA kyseliny, snižují hladinu celkového cholesterolu, čímž pomáhá snižovat hmotnost, ale ve vyšším množství mohou podporovat tvorbu zánětů a zvyšovat srážlivost krve. Vyskytují se ve slunečnicovém oleji, kukuřici, semínkách dýně, lnu, sóji a arašídech.

Omega-3 mastné kyseliny, kam patří ALA, EPA a DHA, mají mnoho výhod a jsou považovány za nezaměnitelnou esenci zdraví a pohody. Obsaženy jsou hlavně v rybách (losos, makrela, sardinky, sleď, pstruh, kapr), v kvalitním másle, lněném a konopném semínku, chia semínkách, vlašských ořeších, řepkovém oleji a sóji. 

Pro zdraví je velmi důležitý poměr omega-3 a omega-6. Ideální je 1:1 až 1:4. 

✅Omega-3 mastné kyseliny pomáhají bojovat s depresí a úzkostí. Existuje studie, která dokonce zjistila, že mohou být účinné stejně jako antidepresiva.

✅Zlepšují zdraví očí a vidění. 

✅Omega-3 jsou schopny dále snížit krevní tlak, regulují triglyceridy, zvyšují hladiny dobrého HDL cholesterolu, předchází tvorbě krevních sraženin, udržuje tepny pevné a pružné. Snižuje se tedy riziko onemocnění srdce. 

✅Zároveň snižují riziko vzniku metabolického syndromu a cukrovky 2.typu.

✅Omega-3 snižují produkci molekul a látek spojených s chronickým zánětem.

✅Podporují vstřebávání vápníku, čímž posilují kosti. 

✅Zlepšují spánek, neboť podporují uvolňování melatoninu. 

✅Zlepšují pružnost a hydrataci pleti, čímž zmírňují předčasné stárnutí a redukují akné. Chrání pleť před slunečním zářením. 

✅Podporují paměť a učení, zejména u starších lidí, a snižují negativní účinky stresu.

▪️ROZPUSTNÁ VLÁKNINA Z KUKUŘICE

je základem sirupu a je silným prebiotikem - podporuje přátelské střevní bakterie a zároveň nemá nežádoucí nadýmavé účinky. Části kukuřičné vlákniny neumí naše tělo využít, ale díky ní dochází ke zvýšené produkci butyrátu. Butyrát vzniká působením střevních mikrobů, kteří štěpí nerozpustnou vlákninu právě na butyrát. Ten je následně zdrojem energie pro buňky střevní sliznice, a tím napomáhá k obnově a celistvosti a funkčnosti střev.

 ▪️VITAMÍN B6

jsou vlastně tři sobě podobné sloučeniny: pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin. Je to vitamín rozpustný ve vodě a je důležitým zdrojem koenzymů. Koenzym je obecně součást enzymu potřebná pro enzymatické reakce v těle. Vitamín B6 je zastoupen v potravinách rostlinného (luštěniny, brambory, zelí, cibule, špenát, banány, ananas, avokádo, slunečnicová semínka, neloupaná rýže) i živočišného původu (játra, maso, mléko a mléčné výrobky, ryby - tuňák, losos, treska, vejce). Vařením nebo tepelnou úpravou potravin však množství vitamínu B6 klesá. Doporučená denní dávka pro člověka je 5-10 mg.

B6 má protizánětlivý účinek a doporučuje se především u lidí trpících na chronické záněty. Pomáhá tvorbě červených krvinek, normální funkci nervové soustavy a správné psychické činnosti.  Vyšší množství potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci) nebo ženy užívající hormonální antikoncepci. 

▪️MIKROBIÁLNĚ AKTIVOVANÝ(fermentovaný) ZÁZVOR,

který se díky úpravě bakteriálních enzymů vyznačuje řadou jedinečných vlastností a má výrazně vyšší vstřebatelnost a účinnost.Obsahuje draslík, hořčík, fosfor a vápník, vitamíny C a E B1, B2 a A.

✅podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva, pomáhá při nadýmání a nevolnosti, pálení žáhy, 

✅podporuje hubnutí,

✅má zahřívací účinky, které podporují pocení,

✅má protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, snižuje oxidační stres, 

✅snižuje srážlivost krve,

✅snižuje hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak,

✅působí jako afrodiziakum

‼️Některé ženy mohou v souvislosti k užitím zázvoru zaznamenat silnější menstruační krvácení, proto by se neměl zázvor konzumovat těsně před menstruací a během ní. Může se také vyskytnout alergie na zázvor.

Užívání zázvoru se také nedoporučuje při nemocech s poruchou krvácení (hemofilie apod.) a během užívání léků na ředění krve.

U diabetiků může zázvor zvyšovat účinky inzulínu a vést k hypoglykémii.

Zázvor může snižovat krevní tlak, proto s některými léky může způsobit zpomalení srdečního rytmu anebo jeho nepravidelnost.

I když je velmi zdravý, doporučuji se dopředu o jeho užívání poradit s lékařem.

Sirup je opět slazen stévií a ochucen mátovým aroma.